Resenärer måste kontrollera visumbestämmelser vid reguljärflygresor

Mikael hade beställt en reguljärflygresa från Göteborg till Lima i Peru via Miami. När han skulle checka in fick han för första gången veta att han behövde ett ESTA-visum på grund av mellanlandningen i Miami. Han tilläts inte checka in och missade avgången. Mikael krävde ersättning med hela sin biljettkostnad av resebyrån, men ARN avslog hans begäran med hänvisning till att resenärer själva måste kontrollera visumbestämmelser.

Mikael ansåg att resebyrån borde ha informerat honom om visumkravet. Resebyrån uppgav att det är resenärens ansvar att ha korrekta resehandlingar, att information om detta fanns på resebyråns hemsida och att Mikael hade godkänt resevillkoren där det står att resenären måste ha giltiga handlingar och visa nödvändiga för resan. Mikael uppgav att detta inte stämde.

ARN avslog Mikaels begäran om återbetalning. Som grund angavs bl.a. att det vid reguljärflygresor inte finns någon generell rättslig skyldighet för resebyråer att informera om visumbestämmelser. Det är därför varje resenärs ansvar att kontrollera aktuella bestämmelser och skaffa nödvändiga papper för sin resa.

Till söksidan för avgöranden
  • Resor
  • Beslut
  • 2011-4471